logo


Exerciții Pilates: o postură corectă a spatelui este esențială pentru sănătatea noastră fizică. Spre exemplu, dacă nu stăm corect la birou sau atunci când mâncăm, vom avea dureri de spate, tensiuni musculare și disconfort general. Unul dintre cele mai bune antrenamente de sală – se poate face și acasă, este Pilates. Cu ajutorul acestor exerciții special concepute, corpul se dezvoltă armonios și în același timp scăpăm de orice tip de disconfort la nivelul spatelui.


Mai înainte de toate, haideți să vedem împreună ce înseamnă o postură corectă a spatelui. Postura corectă a spatelui se referă la poziția naturală a coloanei vertebrale în care toate segmentele acesteia sunt aliniate astfel încât să nu producă presiune excesivă asupra discurilor și a articulațiilor. O postură corectă înseamnă: spatele drept, bărbia ușor ridicată, pieptul în față și abdomenul ușor încordat. Astfel, fiecare segment al coloanei vertebrale, de la gât până la șolduri, trebuie să fie aliniat într-o curbură naturală. Trebuie să știți că acest tip de antrenament este de fapt o metodă de recuperare medicală. Acesta a fost scopul său inițial de fapt.
Joseph Pilates, cel ce a pus bazele acestei metode, s-a inspirat din gimnastică, yoga, balet, dar și din antrenamente de bodybuilding. În acest mod, el a creat o serie de exerciții care, dacă sunt executate cum trebuie, au ca scop unic armonizarea fizică și mentală.
Cum te pot ajuta aceste exerciții Pilates să ai un spate drept

Exercițiile Pilates sunt astfel concepute pentru a întări și pentru a întinde grupele de mușchi care susțin postura corectă a spatelui. Iată cum:

• Prin întărirea mușchilor centurii pelvine: Pilates lucrează mușchii din jurul pelvisului, iar acest lucru are rol în menținerea unei posturi corecte a șoldurilor.

• Prin îmbunătățirea forței musculaturii abdominale: Pilates se concentrează pe zona abdominală, ceea ce înseamnă o mai bună susținere a coloanei vertebrale și implicit evitarea încovăierii acesteia.

• Prin dezvoltarea musculaturii dorsale: aceste exerciții Pilates întăresc mușchii spatelui, ceea ce contribuie la menținerea umerilor într-o poziție corectă și susține coloana vertebrală.

• Prin corectarea dezechilibrelor musculare: exercițiile de Pilates te ajută să identifici și să corectezi dezechilibrele musculare care, dacă nu sunt tratate, duc la o postură incorectă.

Însă, pentru a obține cele mai bune rezultate în ceea ce privește îmbunătățirea posturii spatelui cu ajutorul exercițiilor de Pilates, este important să consultați un antrenor Pilates calificat. Acesta vă poate poate ghida în efectuarea exercițiilor în mod corect și vă poate adapta rutina în funcție de nevoi și de istoricul medical.

Un alt aspect important este consistența antrenamentelor. De aceea vă sfătuim să programați ședințe regulate de Pilates pentru a obține rezultate bune pe termen lung. În același timp, fiți conștiente de postura spatelui în fiecare zi și corectați-o ori de câte ori este nevoie atunci când faceți anumite activități.

În ceea ce privește exercițiile de Pilates, important este felul în care se execută aceste mișcări, de regulă lente, decât exercițiile în sine. Executați aceste mișcări fără grabă și cu atenție pentru a lucra eficient fiecare grupă de mușchi. Rețineți! Scopul acestui tip de antrenament este acela de a întări uniform întregul corp și de a reface mobilitatea musculară și articulară. În acest fel veți putea corectă postura incorectă a spatelui, întărindu-l în același timp. Corpul uman are nevoie de acest echilibru fizic și mental pentru a se păstra sănătos și pentru a nu suferi vreun disconfort care, deși poate părea mai puțin important în faza incipientă, acesta se poate transforma mai târziu în reale probleme de sănătate.

În final, aceste exerciții Pilates sunt o modalitate eficientă de a avea o postură corectă a spatelui și de a menține sănătatea coloanei vertebrale. Prin întărirea mușchilor și prin îmbunătățirea flexibilității, cu ajutorul acestor exerciții de Pilates durerile de spate vor dispărea, iar postura va fi una corectă. Astfel, cu puțin efort, vă veți bucura de beneficii semnificative în ceea ce privește sănătatea generală a corpului și a minții.
Share on