logo
 

Pilates este un antrenament de grup sau individual foarte popular datorită numeroaselor avantaje pe care le oferă, atrăgând astfel un număr din ce în ce mai mare de practicanți de toate vârstele. Acest tip de antrenament are rolul de a tonifia mușchii și de a îmbunătăți postura, prevenind astfel durerile de spate.

Ce aduce nou pilates? Antrenamentele propriu-zise de pilates presupun întinderea și întărirea diferitelor grupe de mușchi, cu rolul de a crește flexibilitatea corpului. În același timp, pilatesul poate fi adaptat la orice nivel de fitness, de la începători la avansați. Acest lucru face ca acest antrenament să fie potrivit pentru toate categoriile de vârstă. În acest articol vă prezentăm o serie de informații despre pilates pentru a înțelege mai bine cu ce este deosebit de alte tipuri de antrenament și ce aduce în plus față de acestea. Iată cum te ajută un astfel de antrenament:
  • Întărirea musculaturii profunde
Pilatesul dezvolta mușchii profunzi, ceea ce duce la îmbunătățirea posturii și la reducerea durerilor de spate. În același timp, este un antrenament echilibrat pentru întregul corp, concentrându-se pe dezvoltarea mușchilor de bază, a forței și a rezistenței. Acest aspect înseamnă o creștere a flexibilității articulațiilor și a mușchilor, adică un risc mai mic de accidentări. De aceea, pilatesul este deseori recomandat ca parte a programelor de recuperare pentru pacienții cu probleme musculare sau articulare, fiind foarte eficient în prevenirea leziunilor.
  • Core puternic
Pilates-ul se axează pe zona „core” – este punctul central al corpului în care se află acei mușchi profunzi care leagă toate părțile corpului: schelet, articulații, organe etc – ceea ce ajută la dezvoltarea unui abdomen puternic și ferm, esențial pentru sănătatea spatelui. Astfel, cu ajutorul pilatesului îți vei tonifia și defini corpul, fără a dezvolta multă masă musculară, fiind foarte popular în rândul femeilor.
  • Postură îmbunătățită
Dacă alegeți să-l practicați regulat, pilatesul vă  ajută să conștientizați postura și să o corectați; acest lucru previne problemele legate de coloana vertebrală. În acest sens se fac mișcări precise și controlate, cu rol în dezvoltarea coordonării și a echilibrului. Totodată, pe măsură ce avansați în antrenamentele de pilates, veți simți o creștere a forței musculare.
  • Îmbunătățirea respirației
Pilatesul este asociat cu tehnicile de respirație controlată. Aceste antrenamente reduc stresul și îmbunătățesc capacitatea respiratory deorece în timpul unei sesiuni de pilates, vă concentrați pe mișcări și respirație. Acest lucru vă eliberează de stres și vă oferă  o stare de relaxare.
  • Îmbunătățirea circulației
Mișcările constante de pilates ajută la îmbunătățirea circulației sângelui, care este esențială pentru sănătatea generală a corpului. În același timp, practicarea pilatesului are un rol benefic asupra sănătății mentale și emoționale, deoarece reduce anxietatea. Totodată, antrenamentele de pilates care includ respirație controlată și mișcări fluide relaxează corpul și reduc astfel stresul, un avantaj important în lumea agitată de astăzi. După cum puteți observa, pilatesul este o modalitate excelentă de a îmbunătăți sănătatea fizică și mentală. Experimentați și voi toate aceste beneficii și vă veți simți mai bine atât fizic, cât și emoțional. Totodată, cu timpul veți învăța să vă ascultați mai atent corpul și să fiți mai conștienți de rolul mișcării în menținerea sănătății. Prin urmare, pilatesul este unul dintre cele mai practicate antrenamente deoarece nu are limită de vârstă și oferă beneficii evidente atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea  emoțională. Este mai mult decât un simplu antrenament de sală deoarece are și o componentă medicală, find foarte potrivit pentru cei care suferă de afecțiuni la coloană, cum ar fi scolioze sau cifoze. Pe de altă parte, datorită adaptabilității acestui tip de antrenament la diverse niveluri de fitness, pilatesul continuă să fie alegerea preferată de cei care își doresc un corp sănătos și o viață activă.  
Share on